Kirsi-KaisaSinisalo

Kirkkaat aamut kohoavat

Olemme uuden alussa monella tavalla. Yksi tehtävistämme tärkeimpiä on suhtautuminen hiilineutraaliin ja luonnon monimuotoisuuden turvaavaan yhteiseen sopimiseen ja käyttäytymiseen. Minulle kevääseen liittyy olennaisesti Eeva-Liisa Mannerin runo Kirkkaat aamut kohoavat, jonka tuossa allaolevalla videolla esitän teille. Ilmastonmuutoksen torjuminen on meille iso haaste, jotta saamme nauttia kirkkaiden aamujen kohoamisesta ja vuodenaikojen vaihtumisesta tulevaisuudessakin. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on otettava kunnianhimoisia askeleita siitäkin huolimatta, että kaikki muut maat eivät niin tee. Meilläkin on vielä parannettavaa, vaikkapa maatalouden päästöissä ja vesiensuojelussa, mistä Euroopan komissio meitä alkukuusta muistuttikin.
Suomi on kokoaan suurempi maailmalla, monessa asiassa, koulutuksessa ja onnellisuudessa vaikkapa. Miksei myös kiertotalouden kehittämisessä ja ilmaston lämpenemisen pysäyttämisessä 1, 5 asteeseen. Tätä korkeamman lämpenemisen seuraukset ovat inhimillissti ja ekologisesti kestämättömiä. On pyrittävä vaikuttamaan EUn ja kansainväliseen politiikkaan niin, että Pariisin sopimuksen toimeenpanossa edistytään. Käytännössä tämä tarkoittaa toimia, joilla siirrytään ilmastonmuutoksessa kestävämpiin ratkaisuihin energiantuotannossa, teollisuudessa, liikkumisessa, asumisessa, kulutuksessa, ruuantuotannossa ja maankäytössä. Lisäksi on vahvistettava metsien ja maaperän hiiilinieluja samalla kun luodaan aikataulu fossiilisista polttoaineista luopumiselle. Ratkaisujen on oltava sellaisia, että ne ovat kestäviä niin ympäristön, ihmisten kuin taloudenkin näkökulmasta. 

Jokainen meistä voi tehdä jotakin. Itse esimerkiksi autoilen niin vähän kuin mahdollista. Käytän julkisia kulkuvälineitä aina kun vain pystyn. Mielenkiinnolla täytän hiilijalanjälkikyselyitä ja kilpailen itseni kanssa, miten onnistun sitä osaltani pienentämään.

Kaikkialla Suomessa ei kuitenkaan ole niin helppoa käyttää jullkisisa kulkuvälineitä kuin minulla, joka asuan Tampereella ja työskentelen Hämeenlinnassa. Tällä välillä kulkee junia ja busseja taukoamatta. Siksi toivon, että alueelliset erot voidaan huomioida tavoitteiden saavuttamisessa. 

Toivotan ihania, kirkkaita kohoavia kevätaamuja meille kaikille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Katriina Minna Koskela

Siitä vaan Intiaan ja Kiinaan sekä muualle estämään Ilmaston muutosta. Suomen osuus on pientä ja sun joku miljoonas mikrosen osanen. Suomen osuus ilmaston tuhoamista on turhaa hömpötystä. Kyllä todellisuutta on se, että Sun on mentävä sinne tekemään jotain missä se tapahtuu- Matkusta eka jenkkeihin ja vaadi niitä lopettamaan valtavat autotehtaat ja asetehtaat, uraanin ym sotateollisuuden jätteen, ja tuu sitten höpöttään tänne ihan typeriä. tiedoksi sulle, että meidän syrjäkylän linja-autot lakkas kulkemasta jo 30 vuotta sitten ja aamujunakin seinäjoelle lopetettin- voinet valittaa puolestani Vrlle ja valtiolle. :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Kirkkaat aamut kohoavat" on kyllä hieno runo, mutta en löytänyt sitä tästä puheenvuorosta. "Eeva-Liisa Mannerin runo Kirkkaat aamut kohoavat, jonka tuossa alla olevalla videolla esitän teille" - minkä alla se on kun ei löydy?

Toimituksen poiminnat