Kirkkaat aamut kohoavat

Olemme uuden alussa monella tavalla. Yksi tehtävistämme tärkeimpiä on suhtautuminen hiilineutraaliin ja luonnon monimuotoisuuden turvaavaan yhteiseen sopimiseen ja käyttäytymiseen. Minulle kevääseen liittyy olennaisesti Eeva-Liisa Mannerin runo Kirkkaat aamut kohoavat, jonka tuossa allaolevalla videolla esitän teille. Ilmastonmuutoksen torjuminen on meille iso haaste, jotta saamme nauttia kirkkaiden aamujen kohoamisesta ja vuodenaikojen vaihtumisesta tulevaisuudessakin. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on otettava kunnianhimoisia askeleita siitäkin huolimatta, että kaikki muut maat eivät niin tee. Meilläkin on vielä parannettavaa, vaikkapa maatalouden päästöissä ja vesiensuojelussa, mistä Euroopan komissio meitä alkukuusta muistuttikin.
Suomi on kokoaan suurempi maailmalla, monessa asiassa, koulutuksessa ja onnellisuudessa vaikkapa. Miksei myös kiertotalouden kehittämisessä ja ilmaston lämpenemisen pysäyttämisessä 1, 5 asteeseen. Tätä korkeamman lämpenemisen seuraukset ovat inhimillissti ja ekologisesti kestämättömiä. On pyrittävä vaikuttamaan EUn ja kansainväliseen politiikkaan niin, että Pariisin sopimuksen toimeenpanossa edistytään. Käytännössä tämä tarkoittaa toimia, joilla siirrytään ilmastonmuutoksessa kestävämpiin ratkaisuihin energiantuotannossa, teollisuudessa, liikkumisessa, asumisessa, kulutuksessa, ruuantuotannossa ja maankäytössä. Lisäksi on vahvistettava metsien ja maaperän hiiilinieluja samalla kun luodaan aikataulu fossiilisista polttoaineista luopumiselle. Ratkaisujen on oltava sellaisia, että ne ovat kestäviä niin ympäristön, ihmisten kuin taloudenkin näkökulmasta. 

Jokainen meistä voi tehdä jotakin. Itse esimerkiksi autoilen niin vähän kuin mahdollista. Käytän julkisia kulkuvälineitä aina kun vain pystyn. Mielenkiinnolla täytän hiilijalanjälkikyselyitä ja kilpailen itseni kanssa, miten onnistun sitä osaltani pienentämään.

Kaikkialla Suomessa ei kuitenkaan ole niin helppoa käyttää jullkisisa kulkuvälineitä kuin minulla, joka asuan Tampereella ja työskentelen Hämeenlinnassa. Tällä välillä kulkee junia ja busseja taukoamatta. Siksi toivon, että alueelliset erot voidaan huomioida tavoitteiden saavuttamisessa. 

Toivotan ihania, kirkkaita kohoavia kevätaamuja meille kaikille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu